یکی از مهمترین تجهیزات عکاسی بدون شک سهپایه است که در موضوعاتی مثل طبیعت، معماری، نجوم و تبلیغاتی کاربرد دارد. به همین دلیل تازهکارترین عکاسها هم بعد ازمدتی به ضرورت داشتن سهپایه پی میبرند.
چرا باید سه پایه بخریم؟ هدف از خرید سه پایه دوربین چیست؟
برای داشتن تصویری با وضوح بالا هم برای عکاسی هم برای فیلمبرداری به سهپایه احتیاج خواهیم داشت. استفاده از سه پایه امکان گرفتن عکسهای کلوزآپ بهتر و شارپتر را میدهد، چرا که میتوانیم از دیافراگمهای بستهتر و سرعت شاتر پایینتر، بدون نگرانی از تکان خوردن دوربین استفاده کنیم. بیشتر اوقات به دلیل لرزش دست عکسها تار میشوند حتی ممکن است دوربین بهترین لنز را داشته باشد اما به دلیل لرزش دست و نهایتا لرزش دوربین عکس بیکیفیت خواهد شد. امروزه لرزشگیر بر روی دوربینها و لنزها جز استانداردهای اولیهی دوربین میباشد، اما سه پایه دوربین از بهترین تجهیزات برای جلوگیری از لرزش دوربین هستند.
موارد استفادهی سه پایه دوربین:
- هنگامی که میخواهید عکس HDR یا پانوراما بگیرید
- برای عکاسی تایم لپس
- برای گرفتن عکس با تایمر مشخص
- برای عکاسی کلوز آپ و ماکرو
- برای نگه داشتن اشیاه مختلف مثل رفلکتور یا فلاش یا بعضی از تجهیزات دوربین که وزن بالایی دارند، مثل لنزهای تلهفوتو
آشنایی بیشتر با ۵ کاربرد مهم سه پایه دوربین
هنگام خرید سه پایه دوربین چه مواردی را باید مدنظر داشت؟
۱- وزن:
وزن سهپایه از اینجهت حائز اهمیت است که در صورت کم وزن بودن سهپایه و سنگین بودن دوربین (مثل دوربینهای DLSR که لنز بزرگ دارد)، سهپایه قدرت تحمل سنگینی دوربین و تجهیزات آن را نخواهد داشت احتمال واژگونی و آسیب به دوربین وجود دارد، اگر از دوربین کوچک و بدون تجهیزات استفاده میکنید نیازی به سه پایه سنگین نیست.
۲- ارتفاع:
توصیه این است که سهپایهای بگیرید که همقد خودتان باشد تا وقتی دوربین را روی آن قرار دادید، درست مقابل چشمانتان قرار گیرد و نیازی به خمشدن نباشد. خمشدن در نهایت منجر به خستگی و کمردرد خواهد شد، مخصوصا وقتی منتظر وقوع یک رخداد هستید و مجبورید در همان حالت منتظر بمانید. نکتهی حائز اهمیت دیگر ارتفاع سهپایه در حالت جمعشده است. اطمینان حاصل کنید که در حالت جمعشده به اندازهی کافی کوچک شود که بتوانید آن را با خود بهراحتی حمل کنید.
جالب است بدانید پایه دوربین میتواند متشکل از سه قسمت، چهار قسمت و یا بیشتر باشد. سهپایههایی که از سه بخش تشکیل شدهاند به جهت زیاد بودن طولشان در حالت جمعشده، سختتر حمل میشوند. به همان نسبت نیز راحتتر باز و بسته میشوند. پایههای چهار و پنج قسمتی در حالت جمعشده طول کمتری دارند و برای حمل و نقل مناسبتر هستند. ضمن اینکه همین قابلیت آنها سبب شده که ساختار محکمتری داشته باشند. هر چه تعداد قسمتها در پایه بیشتر باشد، طول آن بیشتر شده و به طور کلی ثبات کمتری نیز دارد.بعضی از سهپایهها علاوه بر قابلیت تغییر ارتفاع توسط پایهها، دارای یک میله در مرکزیت خود هستند که با استفاده از آن میتوان بدون تغییر در اندازه پایهها، ارتفاع قرارگیری دوربین را مشخص کرد. اگرچه استفاده از این میله در لنزهای عریض تصاویر مطلوبی میسازد ولی در لنزهای تله باعث ثبت لرزشهایی خفیف میشود. اگر سه پایه دوربین که انتخاب کردید این ویژگی را داشت، حتما به اندازه میله توجه کنید تا در حالت جمع بودن پایهها، بلندتر از آنها نشود.
۳- سر یا نگهدارندهی سهپایه
سر یا نگهدارنده مهمترین جزء یک سه پایه دوربین عکاسی است، زیرا مسئولیت نگهداری از دوربین و تجهیزات و همچنین حرکت آنها را بر عهده دارد.
انواع هد سه پایه دوربین طبق دستهبندی زیر قرار میگیرند:
- سری آنها به بدنه وصل است.
- سری از بدنه جداست.
سهپایههای ارزان قیمت معمولا قابلیت تعویض اجزاء را ندارند و عموما دارای سر ثابت می باشند. سهپایههای حرفهای معمولا قابلیت تعویض و اتصال انواع سر (هد) و کفی را دارا می باشند.
انواع هد سه پایه دوربین بر اساس نوع حرکت به صورت زیر نیز میتوان طبقه بندی کرد:
- به صورت افقی یا عمودی حرکت کنند که دقت کمتری در تنظیم دوربین دارند ((pan and tilt.
- ۳۶۰ درجه میچرخد و آزادی عمل بیشتری به عکاس میدهد (ball head).
۴- جنس بدنه:
انواع سه پایه دوربین از نظر جنس، پلاستیکی، آلومینیومی یا از جنس فیبرکربن هستند. سه پایههای پلاستیکی استحکام و دوام ندارند، سهپایههای معمولی و متوسط از جنس آلومینیوم ساخته میشوند گرانقیمت هستند و استحکام بالایی دارند ولی به دلیل وزن زیاد برای حمل مداوم مناسب نیستند. سهپایههای فیبرکربنی سبکند و استحکام زیادی دارند.
البته استحکام سهپایهها علاوهبر جنس بدنه به عوامل دیگری از جمله قطر پایهها یا جنس اتصالات نیز بستگی دارد.
۵- انتهای پایهها:
انتهای پایهها به دو صورت لاستیکمانند و نوک تیز هستند. مدل لاستیکی به منظور جلوگیری از سرخوردن سهپایهها روی سطوح لیز (داخل ساختمانها روی سطوح لیز سرامیکی و …) و نوع نوک تیز مناسب قرارگیری در طبیعت است. پیشتر گفتیم که سهپایهها دارای پایههای جمعشونده ۲ تا ۵ قسمتی هستند که توسط قفلهایی باز و بسته میشوند.
قفل در پایهها به دو صورت است:
- اهرمی
- پیچی
اهرمی که به مدل فلیپ نیز مشهور است، بیشتر در سهپایههای آلومینیومی دیده میشود و برای باز کردن آن باید اهرم را شل کرده و سپس آن را سفت کنید. اما مدلهای پیچی معمولا در سه پایه دوربین فیلمبرداری حرفهای استفاده میشود؛ این مدل خاص از سه پایه دوربین ها معمولا از جنس فیبر کربنی هستند که برای باز کردن پایههای آنها میبایست قفل را پیچاند.
و در نهایت یک سه پایه دوربین عکاسی باید پایداری و ثبات خود را در شرایط نامساعد آب و هوایی نیز حفظ کند. گفتیم که سهپایهی سنگین پایداری بیشتری نسبت به نوع سبکتر خود دارد اما سنگین بودن همیشه باعث حفظ پایداری یک سهپایه نخواهد شد؛ یک سهپایه خوب علاوه بر پایداری در برابر باد باید در برابر ضربات احتمالی نیز ثبات داشته باشد. کسب اطمینان از اینکه دوربین شما روی سهپایه ثابت است و به هیچ سمتی متمایل نمیشود قبل از خرید دوربین واجب است چراکه در غیر این صورت احتمال ضربه خوردن و آسیب دیدن به لوازم و تجهیزات وجود دارد.
در انتها لازم به ذکر است که اگرچه با تولید دوربینهای عکاسی جدید و استفاده از سیستمهای ضد لرزش (Image Stabilization) به میزان زیادی از تاری عکس ها در اثر لرزش دوربین کاسته شدهاست، با وجود این هنوز میتوان سهپایه را بهعنوان قابل اعتمادترین وسیله برای جلوگیری از لرزش دوربین عکاسی درنظر گرفت. در خرید سه پایه دوربین صرفنظر از اینکه سه پایه دوربین فیلمبرداری حرفهای باشد یا یک سه پایه دوربین عکاسی معمولی میتواند در ثبت باکیفیتترین تصاویر کمک کننده باشد.