کلاه ایمنی ساختمانی که در دنیا با نام Hard Hat شناخته میشود یکی از انواع کلاه ایمنی است که به طور عمده در محوطه ساختوساز ساختمانها برای محافظت از سر در برابر سقوط اشیا، سقوط ضایعات، باران و شوکهای الکتریکی استفاده میشود.
درون کلاه ایمنی، باند تعلیق (Suspension Band) قرار دارد که وزن کلاه و نیروی حاصل از ضربه را در قسمت بالای آن توزیع میکند. همچنین باند تعلیق فضایی حدود سی میلیمتر (۱.۲ اینچ) بین سر فرد و دیواره کلاه ایجاد میکند که در نتیجه در صورت برخورد، نیروی ضربه به سر مستقیما به جمجمه فرد منتقل نمیشود. بعضی از کلاهها همچنین یک برآمدگی در مرکز خود دارند که مقاومت در برابر ضربه را افزایش میدهد. کلاههای کوهنوردان نیز بسیار مشابه به کلاه ایمنی ساختمانی است.
بعضی از کلاهها از انواع bump cap هستند که در ایران با نام کپ شناخته میشوند. این کلاهها نیز در محوطههای ساختمانی کاربرد دارند که البته نسبت به کلاههای Hard Hat مقاومت کمتری داشته و فقط در برابر برخورد سر فرد با یک جسم ساکن مقاومت دارند؛ به طور مثال اگر وسیلهای از چند طبقه بالاتر به سر فرد برخورد کند، آسیب جدی به سر وارد میکند.
از آنجا که کلاههای ایمنی برای محافظ از سر فرد در برابر ضربه تولید میشوند، از موادی با مقاومت بالا ساخته میشوند. در گذشته، در آمریکا، شرکت E.D. Bullard Company از قرن نوزدهم کلاه ایمنی را از جنس چرم برای کارگران تولید میکرد. بعد از جنگجهانی و تولید کلاههای فلزی برای محافظت در برابر گلوله، این شرکت نیز کلاههایی از جنس فلزی تولید کرد. زمانی که نیروی دریایی آمریکا، استفاده از کلاه ایمنی قویتر را به صورت قانون درآورد، کلاههای ایمنی به طور عمده در همهجا مورد استفاده قرارگرفتند. در دهه سی به جای فولادها، آلومینیم به عنوان استاندارد کلاه ایمنی شناخته شد. در دهه چهل، فایبرگلس و در دهه پس از آن ترموپلاستیکها جایگزین شدند. در دهههای پس از آن با اضافهشدن الزام مقاومت در برابر جریان الکتریکی، کلاههای ایمنی از پلیمر فشرده ساخته شدند. پس از آن نیز امکانات و ویژگیهای جدیدی مرتبا به آنها اضافه شدند.
تجهیزات جانبی کلاه ایمنی
- Visor یک پوشش برای محافظت از صورت است و میدان دید فرد را نیز حفظ میکند و انواع مختلفی دارد:
نوع اول Safety Visor است که دارای یک لایه پلاستیک کاملا شفاف است که صورت فرد را پوشش میدهد.
نوع دیگر مانند کلاه جوشکاری است که دارای محافظ شیشهای در برابر حرارت میباشد.
و نوع دیگری سایهبانی برای محافظت در برابر نور آفتاب دارد. - محافظ گوش (هدست و …)
- آینههای کمکی برای ایجاد میدان دید وسیعتر.
- جایگاهی برای چراغ قوه که باعث میشود فرد از دستانش برای نگه داشتن چراغ قوه استفاده نکند.
- نوار روی گردن که جلوی افتادن کلاه در هنگام خمشدن را میگیرد.
- نوارهای عایق حرارتی برای حفظ دمای سر.
- نوارهایی که در شب درخشش دارند تا در هنگام تاریکی، سر فرد دیده شود.