یک صنعت تولیدی به صورت مداوم در حال تولید سطوح بالایی از بخارات و ناخالصیهای آلودهکننده محیط است. بدون مکانیسم فیلتراسیون مناسب برای این آلایندهها، کارگران و افرادی که در معرض این آلودگیها قرار دارند ممکن است از نظر سلامتی دچار مشکل شوند. بهطور کلی در صنایع مختلف، داشتن فیلترهای صنعتی برای اطمینان از مساعدبودن محیط کار ضروری است.
فیلتر برای جدا کردن یک عنصر از میان انبوهی از عناصر نامطلوب استفاده میشود.به زبانی ساده، کلیه وسایل مجهز به موتورهای درونسوز به فیلترهای هوا و روغن احتیاج دارند و در انواع گازوئیلسوز، فیلتر گازوئیل را نیز باید به این مجموعه اضافه کرد.
خصوصیات یک فیلتر مناسب
- مقاومت در برابر حرارت بالا،
- ثابت ماندن اندازه فیلتر،
- حساس نبودن به تغییرات جوی و رطوبت،
- سهولت در استفاده و مراقبت
- توانایی برای جداسازی ذرات ۵ میکرون یا بزرگتر
فیلترهای هوا
فیلتر هوا به طور عام به وسیلهای اطلاق میشود که از مواد فیبری ساخته شده است تا ذرات جامد مثل گرد و خاک، باکتری و … را حذف و هوا را سالم کند. غالبا فیلتر همراه با محفظه و سایر متعلقات به هواکش معروف است.
دو نوع تصفیهکننده هوا وجود دارد فعال (Active) و غیرفعال (Passive).
دستگاه تصفیه هوای فعال (active):
از روش یونیزه کردن برای پاک کردن هوا استفاده میکند. به این معنا که یونهای منفی را در هوای اطراف آزاد میکند تا ذرات آلایندهی هوا به سطح آنها بچسبند و تأثیر خود را از دست بدهند. اما این روش پاکسازی ممکن است باعث انتشار گاز اوزون شود.
دستگاه تصفیه هوا غیرفعال (passive) :
بهطور تاثیرگذارتری ذرات و گردوغبار را از بین میبرد. این دستگاه با استفاده از فیلترهایی که درون دستگاه جایگذاری شدهاند، ذرات آلودهکنندهی هوا را جذب میکند و هوا را پاک میکند .در هواکشهای مرطوب، قطعهی تصفیهکننده هوا (المنت تصفیه) و محفظه فیلتر، آغشته به روغن هستند. عامل تصفیه در این هواکشها تنوع بسیاری دارند و نسبت به شرایط فنی مورد انتظار، فیلتر از الیاف گیاهی، مواد اسفنجی، توریهای بافتهشده فلزی یا از نسوج مواد بافتهنشده ساخته میشوند.
المنت تصفیه کننده هواکشهای خشک، کاغذی از الیاف مخصوص به صورت پلیسه است. هوای مکیده شده با عبور از اطراف فیلتر داخلی که با یک محافظ مشبک فلزی محافظت می شود، ذرات گرد و غبار را فیلتر و بین پلیسهها بهجای میگذارد و هوای تمیز از داخل لوله مرکزی هواکش به سمت موتور دیزل هدایت میشود.
تعویض فیلتر هوا باید طبق توصیه سازنده موتور و پس از مدت معینی صورت گیرد.
نحوهی شستشوی فیلتر هوا
شستشوی فیلتر با آب ولرم و مقداری مواد شوینده تا حدی که کف نکند (۲۰ گرم ماده شوینده در ۱۰ لیتر آب). فیلتر هوا را باید پس از شستشو خشک کرده و از سالم بودن کاغذ آن مطمئن شد. کوچکترین سوراخ یا پارگی در فیلتر هوا آن را بیمصرف خواهد کرد.
فیلتر روغن
وظیفهی فیلتر روغن مانند فیلتر هوا در این خلاصه میشود که ناخالصیها را جدا کند؛ به این صورتکه روغن موتور و تکههای فلزی که از موتور جدا میشوند را بگیرد و مانع ورود آنها به موتور شود. بهعبارتی دیگر فیلتر روغن ،روغن موتور را از تمام ذرات ناخالصی که برای موتور مضر است، پاکسازی میکند و نقش مهمی در سالم ماندن موتور و نیز پیستون ها و سیلندرها ایفا می کند. یک فیلتر استاندارد که طبق اصول و از مواد با کیفیت ساختهشده باشد، مانع عبور مواد افزودنی نخواهد بود و از کیفیت روغن نمیکاهد و به غیر از خاصیت اسیدیته تولیدشده در روغن به دلیل احتراق، سایر مواد و ذرات حاصل از احتراق را تا حد بسیاری تصفیه میکند. تحقیقات نشان میدهند که فیلتر روغن مناسب، به میزان زیادی از آلودگی روغن کاسته و در نتیجه عمر روغن را افزایش میدهد. به این ترتیب یک فیلتر خوب علاوهبر حفظ خواص روغن موتور و به تاخیرافتادن فرسایش، عمر مفید موتور را نیز افزایش میدهد.
زمان تعویض فیلتر روغن
سیاه شدن روغن موتور نشان دهنده، زمان تعویض فیلتر روغن است اما توجه داشته باشیم که شفاف ماندن روغن موتور بعد از استفاده طولانی مدت و در زمان تعویض فیلتر روغن نشانه خوبی نیست.
فیلترهای میکروتاپ (MICRO TOP)
کلمه میکروتاپ در فیلترهای روغن، دربردارندهی مفهوم کارآیی ویژهی آنها در تصفیه ذرات بسیار ریز است. کارایی این فیلترها در نقشی که برای تصفیه روغنها، محصولات سوختی و هوا دارند تعریف میشود. یکبارمصرف بوده و فیلتر مصرفشده را فقط باید با توجه به توصیههای سازنده موتور با پایه آن با فیلتر نو عوض کرد.
بطور کلی فیلترهای میکروتاپ در شرایط مختلف برای ۱۰۰۰۰ کیلومتر یا حدود ۳۰۰ ساعت کارکرد موتور خودرو طراحی و تولید میگردند اما به هرحال، عمر مفید فیلتر میکروتاپ به میزان و نحوه بهرهبرداری از خودرو و محیط کار آن وابسته است.
انواع فیلترهای میکروتاپ
- فیلتر میکروتاپ کاغذی
- فیلتر میکروتاپ الیاف
- فیلتر میکروتاپ قابل تعویض پیچی (روی بستهبندی آنها حتما عبارت MICRO TOP نوشته شدهاست) قیمت فیلتر میکروتاپ نیز از بقیهی مدلها گرانتر میباشد.
فیلترهای سوختی (گازوئیل، بنزین،…)
از آنجاییکه نحوهی عمل قطعات سیستم سوخترسانی بسیار حساس است، ورود هرگونه ناخالصی و حتی آلودگیهای کوچک باعث صدمهرساندن و فرسایش سریع در این قسمتها میشود. همچنین ورود آب نیز به این قسمتها موجب زنگزدگی و فرسایش قطعات ظریف سیستم سوخترسانی و همچینین نامنظم کارکردن موتور و کم شدن توان موتور خواهد شد.
بهطور کلی برای تصفیه گازوئیل و سایر سوختهای آلی از فیلترهای ظریف میکروتاپ – نمدی یا لولهای استفاده میشود.
در فیلتر نمدی صفحهای یا نمدی لولهای، عامل تصفیهکننده به صورت چند صفحه نمدی روی هم یا به شکل لولهای از نمد است که وظیفهی تصفیه سوخت را بهعهده دارند. آلودگیهای موجود در سوخت، هنگام عبور از فیلتر در سطح خارجی نمد باقی مانده و سوخت به سمت پمپ انژکتور هدایت میشود. برای سیستمهای سوخترسانی موتورهای پیشرفته امروزی، تمیزی سوخت از اهمیتی ویژه برخوردار است چراکه آلودگی سبب به همخوردن عمل تزریق سوخت به درون سیلندر خواهد شد.
بنابراین در خودروهای سبکتر از فیلترهای میکروتاپ و در خودروهای سنگین و موتورهای دیزل، ترکیبی از یک فیلتر کاغذی میکروتاپ و یک فیلتر نمدی را بهکار میگیرند.
کثیفبودن فیلتر بنزین باعث گرفتگی انژکتورها میشود و به همین دلیل بازدهی موتور بهشدت کمشده و مصرف سوخت بالا میرود. درواقع کثیفبودن فیلتر بنزین باعث میشود جرم و ذرات ریز از صافی آن عبور کرده و وارد انژکتور شوند و در نتیجه به مرور مسیر پاشش سوخت در انژکتور بسته شده و انژکتور از کار بیافتد.
تغییر صدای پمپ بنزین که بلافاصله بعد از بازکردن سوییچ استارت شنیده می شود هم میتواند یکی از نشانههای کثیفبودن فیلتر بنزین باشد. هر چند رانندهها اغلب به صدای پمپ سوخت عادت میکنند اما گرفتگی فیلتر سوخت باعث شنیده شدن صدای غیرطبیعی از آن میشود.
در انتها با ذکر تاثیر فیلتراسیون یادآور میشویم کلیه وسایل مجهز به موتورهای درونسوز به فیلترهای هوا و روغن احتیاج دارند و در انواع گازوئیلسوز، فیلتر گازوئیل را نیز باید به این مجموعه اضافه کرد.
توصیه میشود برای مشاورهی تخصصی دربارهی خرید هر گونه فیلتر اعم از فیلتر هوا، فیلتر بنزین، فیلتر سوخت و میکروتاپ با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.
تلفن تماس با کارشناسان و مشاوران فروش: ۶۶۰۰۷۴۲۵
ایمیل پشتیبانی فروش: sale@sanatyaar.net